Tilintarkastuksen vaiheet
Varsinkin ensimmäistä kertaa suoritettava tilintarkastus voi olla tarkastettavan yhtiön edustajille vieras ja hieman pelottavakin ajatus. Tarkastuksen ei ole kuitenkaan tarkoitus olla sanelua siitä, mitä olisi pitänyt tajuta vaan yhteistyötä, jonka tarkoituksena on edistää yrityksen toiminnan laatua ja parantaa toimintatapoja. Parhaimmillaan tilintarkastus tarjoaa oppimisen hetkiä ja ahaa-elämyksiä, jotka siivittävät yrityksen toimintaa tulevaisuudessa.
Loki Tilintarkastus ja Konsultointi Oy on sitoutunut tekemään työtä yhdessä asiakkaidensa kanssa ja lievittämään tilintarkastukseen liittyvää ahdistusta prosessin jokaisessa vaiheessa.
Tilintarkastuksen prosessi etenee tavanomaisesti seuraavasti
Lakisääteinen tilintarkastus:
Yritysten, säätiöiden, yhdistysten ja osuuskuntien on valittava tilintarkastaja tilintarkastuslain mukaisesti kokorajat täytettyään. Laissa määritetyt kokorajat ovat taseen loppusumman osalta 100 000 euroa, liikevaihdon osalta 200 000 euroa ja henkilömäärän osalta kolme henkilöä. Näistä rajoista kahden täyttyessä kahden vuoden tarkastelujaksolla, tulee yhtiössä suorittaa tilintarkastus. Velvoite ulotettu koskemaan edellä mainittujen kriteerien lisäksi myös niin kutsuttuja holding-yhtiöitä riippumatta niiden koosta.
Tilintarkastajan valinta:
Loki Tilintarkastus ja Konsultointi Oy tekee teille tarjouksen, jossa se esittelee toimintaansa ja alustavaa suunnitelmaansa tarkastuksen läpiviennille.
Yritys tai yhteisö valitsee tilintarkastajan yhtiökokouksessaan. Tilintarkastajana voi toimia vain hyväksytty tilintarkastaja ja sellaista voit etsiä nimellä PRH:n tilintarkastajarekisteristä. Rekisteristä löytyy myös allekirjoittanut, KHT Rautu.
Toimeksiantosopimus:
Loki Tilintarkastus ja yrityksesi solmivat kirjallisen toimeksiantokirjeen, jossa määritellään tilintarkastuksen laajuus, ehdot ja korvaukset.
Tilintarkastussuunnitelma:
Tilintarkastaja laatii tilintarkastussuunnitelman, jossa määritellään tarkastuksen tavoitteet, painopistealueet ja aikataulun.
Tilintarkastuksen suoritus:
Ennen tarkastuksen alkua lähetämme teille aineistopyyntölistan, jolla pyydämme pääsyä kirjanpidon järjestelmiin ja listaamme tarkastuksen aloittamiseen tarvittavaa materiaalia. Pyydettävä materiaali kostuu yrityksen hallinnon materiaaleista ja kirjanpitomateriaalista. Autamme materiaalin keräämiseen liittyvissä kysymyksissä, sillä teemmehän tätä yhdessä.
Helpointa ja tehokkainta tarkastus on silloin kun tilintarkastajalla on suora pääsy kirjanpidon järjestelmiinne, kuten Netvisoriin tai Procountoriin.
Tilintarkastaja suorittaa tarkastuksen lakien, asetusten sekä standardien mukaisesti. Me emme pakota sinua kuuntelemaan taustoja siitä, miksi tarkastusta suoritetaan tietyin askelmerkein, mutta olemme valmiita innokkaasti niistä kertomaan, jos haluatte tietää! Toisin sanoen, pyrimme pitämään byrokratian ja alan slangin minimissä.
Tarkastuksen yhteydessä käymme läpi olennaisimpien liiketoimintojen tositteistoa ja sopimuksia, hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjoja sekä viranomaisraportointia. Tarkastuksen kuluessa hankimme myös ymmärryksen yrityksen tietojärjestelmiin sisältyvästä liiketoimintaan liittyvästä riskistä. Haastattelemme yhtiön johtoa ja liiketoiminnasta vastaavaa henkilöstöä. Pyydämme rahoittajilta saldovahvistuksia pankki- ja velkatilien saldoista tai toimittajilta ja asiakkailta vahvistuksia keskinäisien liiketoimien laajuudesta.
Tilintarkastuskertomus:
Tilintarkastuskertomus on määrämuotoinen tilintarkastuksen lopputuote, jossa tilintarkastaja ottaa kantaa siihen antaako tilinpäätös oikean ja riittävän kuvan yrityksen toiminnan tuloksesta ja sen taloudellisesta asemasta. Kun hallitus on allekirjoittanut tilinpäätöksen ja tarkastustyö on tehty allekirjoittaa tilintarkastaja tilinpäätöksen ja antaa työstään tilintarkastuskertomuksen. Yhtiö toimittaa tilintarkastuskertomuksen yhdessä yhtiökokouksen hyväksymän tilinpäätöksen kanssa Kaupparekisteriin.
Voimme sopia yhtiön kanssa erikseen mahdollisesta tilintarkastajan raportista, jossa kuvaamme tarkemmin havaittuja virheitä, liiketoimintaprosesseja koskevaan työtämme ja tarkastuksen muuta toteutustapaa. Raportilla voimme antaa suosituksia yrityksen liiketoimintaprosessien kehittämiseksi.